Försvunna världar: en resa till jordens urtid – Thomas Halliday

Försvunna världar är en upptäcktsfärd på jorden, sådan den en gång var. Här väcker paleobiologen Thomas Halliday liv i svunna tiders annorlunda landskap, djur och växter. Med litterär elegans och populärvetenskaplig tyngd skildras jordens och livets historia – massutdöenden, evolutionära språng, våldsamma klimatförändringar och kringdrivande kontinenter. Hur många vet att Medelhavet för fem miljoner år sedan var en uttorkad avgrund, som sedan fylldes när Atlanten bröt sig igenom vid Gibraltar och skapade det största vattenfall världen någonsin skådat? Eller att Sydamerikas alla apor härstammar från en enda liten grupp föregångare som drev dit över havet på en flytande ö, lossriven från en flodstrand i Afrika?

Kommentar:
Försvunna världar är som en reseberättelse till det förflutna. Med ett vackert och målande språk berättar paleobiologen Thomas Halliday om jorden och livets uppkomst, med början för 20.000 år sedan till 550 miljoner år sedan. Allt berättas baklänges, vi börjar med ”nutiden” och arbetar oss bakåt.

Det här är utsökt välskrivet, det är lätt att begripa även för en ”vanlig människa” även om man inte är så bevandrad i alla förhistoriska epoker, perioder och begrepp. Allt skildras så levande, det känns som en naturfilm och jag kan riktigt höra David Attenboroughs röst guida genom läsningen.

Och jag har nog aldrig känt mig så här nära historien och jorden förut. Man känner hur allt är sammanlänkat, genom tiderna. Och jag får så många aha-upplevelser och lär mig saker som jag inte hade någon aning om. Som att mammutarna fortfarande vandrade omkring på jorden när Cheops-pyramiden byggdes, och att den sista mammuten dog ut ungefär samtidigt som Gilgamesheposet skrevs. Det här kanske alla andra redan vet men jag hade ingen aning – i min värld är mammutarna närmare dinosaurierna än pyramiderna. Jag har också lärt mig att myrkottar är närmare släkt med människor än med bältdjur, och att kvastfeningen är närmare släkt med människan än med makrillen. För att ta några exempel.

Men det är inte bara lärorikt. Det är också hoppfullt att läsa den här boken med hela den pågående klimatförändringen i bakhuvudet. Livet återhämtar sig alltid, i någon form, även om vi människor kanske inte gör det.

Och det finns ljusglimtar. I Japan har man upptäckt en bakterie, Ideonella sakaiesis, som har utvecklat förmågan att sönderdela PET-plast till nedbrytningsprodukter som inte är miljöskadliga, Detta är den första kända livsform som helt kan leva på plast och kan bryta ner en hel plastflaska ungefär lika snabbt som växtmaterial bryts ned i en varmkompost. Är inte det fantastiskt?

Jag kan verkligen rekommendera Försvunna världar – välskrivet, vackert och lärorikt!

Fakta:
Originaltitel: Otherlands: A Journey Through Earth’s Extinct Worlds
Förlag: Natur & Kultur
Utgivningsår: 2022
Antal sidor: 415