En nation i schack – Johan Høst

Norges statsminister är kidnappad. Terroristen ställer bara ett krav: att politikerna vid makten ska delta i ett dödligt schackparti om statsministerns liv. Spelpjäserna på brädet representerar statliga makthavare och andra högt uppsatta personer i samhället. Varje gång terroristen tar en pjäs måste en av dessa människor betala med sitt liv.

Under spelets gång sitter statsministern fångad i en glasbur framför Stortinget. Runt halsen har han en display kopplad till en bomb. Klockan på displayen tickar stadigt ner: Norge har 24 timmar på sig att vinna det dödliga schackpartiet. Anton Block, ledare för insatsstyrkan Delta, tvingas föra en desperat kamp mot klockan för att stoppa morden och rädda den norska demokratin innan det är för sent.

Kommentar:
Jag är lite tudelad inför den här “schack-thrillern”. Första delen av boken är rasande spännande, det är högt tempo, och det finns en nerv och förväntan inför varje drag. Vem ligger bakom, varför, och vad kommer att hända?

Jag bryr mig inte riktigt om att det är väldigt (för) utstuderat och välplanerat, med alla kidnappningarna och spektakulära anordningar omkring varje tänkt offer, utan jag läser med hög puls och är underhållen. Men sen, två tredjedelar in i boken så är det som att släcka en strömbrytare. Tempot går ner, vi får läsa vissa händelser som vi redan tagit del av tidigare i boken, fast ur ett annat perspektiv, och man förstår också rätt tidigt hur allting hänger ihop (mer eller mindre), Jag tycker inte det blir så jättebra. Det hade nog varit bättre att väva in de här delarna underhand i historien.

Norsk krim håller vanligtvis hög klass, och visst är även det här spännande och underhållande läsning. Jag läser gärna mer av författaren, men jag tycker inte det är någon knallsuccé.

Jag läste boken på norska: En nasjon i sjakk

Fakta:
Förlag: Bokförlaget Nona
Antal sidor: 416
Utgivningsår: 2023