Älven i mig – Jannete Hentati

”Älven i mig” följer den resa författaren gör längs Lule älv, i ett försök att hitta hem. Undervägs ger sig älvens historia och samtida spänningar till känna. Det handlar om den svenska vattenkraften. Om utveckling och exploatering, minne, makt och ansvar. Och om det som ständigt rör sig: tiden, livet, kärleken. Det blir till en berättelse om hur det som ger ljus också kan leda till mörker.

Kommentar:
En berättelse om hur det som ger ljus också kan leda till mörker. Det är en mening att smaka på.

Jag har växt upp, och bor fortfarande, intill Kalixälven. En av våra nationalälvar som fortfarande rinner vild och fri genom landskapet. När jag var liten hotades den av utbyggnad och jag har svaga minnen av älvräddarnas kamp i början av 80-talet med banderoller och kanotpaddlingar. Starka minnen har jag däremot av ”kampsången” Rädda Kalixälven som jag fortfarande kan utantill. Väck mig mitt i natten och jag kan sjunga den. Älven blev till slut räddad, och sedan 1993 har den status som nationalälv.

Jag bor alltså inte så långt från Luleälven. Jag borde kunna den här historien. Jag borde någon gång ha reflekterat över vattenkraftens närvaro, de konstgjorda sjöarna, det översvämmade landskapet, och hur stor kontrasten är mot Kalixälven. Men jag tror aldrig jag riktigt har tänkt på det, utan bara sett det som ett faktum att det är så det är. Nu skäms jag lite för att jag inte har ägnat det större tanke.

Älven i mig är både en personlig berättelse och en samhällshistorisk. Det jag uppskattar mest med Hentatis bok är att den inte tar ställning. Det är inte en ensidig bild där Vattenfall och staten är stora skurkar, det är en mer komplex bild än så. Vi har vattenkraften att tacka för mycket, men samtidigt har naturen fått betala ett högt pris. Ljus och mörker på samma gång.

Det här är också en ypperlig bok för bokcirklar – jag ska slänga fram den som förslag till mitt eget gäng till exempel. För här finns mycket att reflektera över och att diskutera.

Fakta:
Förlag: Albert Bonniers förlag
Antal sidor: 300
Utgivningsår: 2023