En bondes död – Negar Naseh och David Sandström

En bonde hittas ihjälfrusen på sin gård i Västerbotten. När utredaren Marita Widmark anländer till sin barndomstrakt i Brännliden snubblar hon över det olösta fallet. Tillsammans med Bahar, en ung kollega vid Umeåpolisen, börjar hon nysta i gåtan. I takt med att utredningen växer blottläggs bygdens skuggsidor: Konflikterna, utanförskapet och laglösheten. Brott uppklaras, domar faller men frågan förblir: Vem har att vinna på en bondes död?

Kommentar:
Författarparet (och äkta paret) Negar Naseh och David Sandström klämmer till med en alldeles strålande debutroman. En bondes död är lågmäld glesbygdskrim när det är som allra bäst. Det finns så mycket jag går igång på här!

Miljöerna är västerbottnisk glesbygd, och vi rör oss främst kring de små byarna utanför Robertsfors, i mellanbygden mitt emellan Skellefteå och Umeå. Är man bekant med den bygden – eller för den delen vilken bortglömd avfolkningsbygd som helst – så känner man igen sig.

Glesbygdsperspektivet går som en röd tråd genom hela historien. Det är långa avstånd, långt från politiker som bestämmer, långt från samhällsservice. Man är van att klara sig själva, man har koll på varandra (på gott och ont) och det finns en byasammanhållning även om man kanske inte alltid är överens. Att grannen jobbar svart, smugglar diesel eller bränner hemma talar man tyst om.

Huvudpersonerna Marita och Bahar är visserligen intressanta, men de som sticker ut är alla bifigurerna. Kanske främst Nancy, men även sådana som Daniel i Rundvik eller storbonden Per Västman känns äkta och rotade i bygden.

Spänningen är lågmäld och tillbakadragen. Själva mordgåtan är inget som hetsar upp mig, det är egentligen en ganska händelsefattig utredning, men det är inte det minsta tråkigt. Jag är svag för den här typen av berättande och historien har mig ändå som i ett järngrepp. Och själva upplösningen är klockren.

Jag ser verkligen fram emot nästa del i Brännliden-serien.

Fakta:
Förlag: Romanus & Selling
Antal sidor: 300
Utgivningsår: 2023