Eld, snö och stjärnor – Heléne Holmström

Nora gör allt för att rädda sina föräldrars älskade konditori från konkurs – ställer till och med upp i tv när hon får chansen. Kändisbagaren Henrik Eklund vill spela in sitt julprogram på konditoriet och Nora har inte råd att tacka nej. Motvilligheten förstärks när tv-teamet dundrar in i Västervik och Henrik vill ändra på allt hon kämpar för att bevara. Men ju mer de umgås, bakar lussekatter och ordnar glöggkväll, desto närmare kommer Nora den karismatiske stjärnbagaren. Och allt kanske inte är som det först verkar. Snart står mer på spel än konditoriets överlevnad och höga tittarsiffror.

Kommentar:
Eld, snö och stjärnor är en mysig julroman som till stor del utspelar sig i charmiga Västerviksmiljöer, och det känns lika inbjudande som omslaget ser ut. Här får vi också en stor dos av julens alla bakverk, det är mycket jäsande och knådande, och man blir ordentligt sugen på Noras alla elva sorters småkakor och det där surdegsbrödet.

Parallellt med handlingen i nutid berättas en efterkrigshistoria om en finsk änka och en surdeg. Den delen tycker jag inte lika mycket om, till viss del för att den inte känns riktigt tidstypisk med ord som mobbing och liknande. Men den knyts fint ihop med historien i nutid.

Jag tycker mycket om huvudpersonerna Nora och Henrik, de känns som två riktiga människor. Till en början väldigt olika och taggarna utåt, men när de till slut börjar skrapa på sina fasader och blotta det som finns därunder. upptäcker att de har mycket gemensamt.

Fakta:
Förlag: Lovereads
Antal sidor: 399
Utgivningsår: 2021