De fyra vindarna – Kristin Hannah

Texas, 1934. Torka och stormar plågar människor och djur. Som så många andra på slättlandet tvingas Elsa Martinelli till slut lämna sitt hem − den lilla farmen som hotas att begravas i sanden. Hon ger sig av västerut med sina två små barn i hopp om ett bättre liv i Kalifornien. Men resan blir längre och ankomsten svårare än hon någonsin har kunnat föreställa sig. 

Kommentar:
Längtar du efter en roman som sveper dig bort från decembermörker och kyla så är Kristin Hannahs De fyra vindarna ett utmärkt val. Det går verkligen inte att sluta läsa, precis som jag inte heller kunde sluta läsa Himmel över Alaska.

Det är en storslagen historia som utspelar sig i 1930-talets Texas, där torka och sandstormar plågar lantbrukarna. Skördarna förstörs, maten tar slut, men i Kalifornien väntar kanske ett bättre liv. Den delen som utspelar sig i Texas tycker jag är den starkaste, det är rent smärtsam läsning samtidigt som miljöbeskrivningarna är fantastiska.

Elsa och hennes barn tar sig till slut till Kalifornien, men livet blir mycket hårdare än hon kunnat ana. De är inte de enda som flytt till delstaten med hopp om arbete och ett bättre liv. Människor står på kö för att få ett tillfälligt jobb, och lönerna som betalas ut blir lägre och lägre.

De fyra vindarna är stark, gripande och välskriven. Jag har inte så bra koll på 30-talets USA, så för mig var det också lärorikt. Och det är lätt att dra paralleller till dagens flyktingströmmar och naturkatastrofer.

Fakta:
Förlag: Albert Bonniers förlag
Antal sidor: 470
Utgivningsår: 2021