En storm i juletid – Camilla Davidsson

Första advent står för dörren och hela Stockholm förbereder sig för den stundande högtiden. Vanligtvis älskar Alice allt gnistrande pynt och alla ljusdekorationer, men inte i år. Hon har svårt att komma över det stora svek hon utsattes för julen innan och har dragit sig undan i en liten andrahandslägenhet på Mariaberget på Södermalm.

För att hanka sig fram hjälper hon aspirerande författare med deras bokmanus, fjärran från den lysande framtid hon en gång varit spådd. När Alice kontaktas av Samuel Engman, en omtalad deckarförfattare, angående hans nya manus, tackar Alice mot sin vilja ja till uppdraget, eftersom bankkontot är tomt. Samarbetet går trögt till en början, och till råga på allt blir Alice hela tiden störd – av den lilla flickan Poppy och av katten Confucius, vars excentriska ägarinna gör allt för att locka ut Alice ur ensamheten.

I takt med att julen närmar sig mjuknar Alice, men klarar hon att lägga förra vinterns svek åt sidan och börja lita på människor igen?

Kommentar:
En storm i juletid är en riktigt mysig julroman som utspelar sig både i ett vintervackert Stockholm och ett snörikt Järvsö, vi får det bästa av två världar. Det blir också något av en metavärld, då julromanen innehåller en annan julroman som huvudpersonen Alice redaktörar, och de båda världarna har en hel del gemensamt.

Här finns romantik och julmys – men det finns också den andra delen av julen, som innebär krav, måsten, stress och förpliktelser. Det är också coronatider med allt vad det innebär, men just den delen hade jag gärna varit utan eller åtminstone bara haft det med utan ständiga förklaringarna om restriktioner och pandemi. Här finns hjärtesorg och ensamhet, lögner och svek – men också kärlek, värme och nya vänskapsband.

En storm i juletid är en härlig julkaramell med överraskande smaker. Det är inte bara sött och snällt, utan även salt, syrligt och bittert. Allt är inte helt förutsägbart och självklart i den här historien, som också är det bästa Camilla Davidsson skrivit.

Fakta:
Förlag: Printz Publishing
Antal sidor: 347
Utgivningsår: 2021