Djuphamn – Tove Alsterdal

När dykare går ner i Ångermanälven för att utforska de hundratals skeppsvrak som döljer sig på botten, finner de kvarlevorna av en man. Det visar sig att han har blivit mördad, men vem är han? Trådarna leder tillbaka till 1960-talet i Ådalen och världen, med hårda politiska konflikter och stora drömmar om frihet.

Polisassistent Eira Sjödin som är gravid och har inre tjänst får utreda det kalla fallet eftersom det verkar riskfritt. Medan sanningen om den döde kryper allt närmare hennes eget och familjens liv räknas veckorna ner mot förlossningen. Fortfarande vet hon inte vem som är far till hennes barn.

Samtidigt är den kvinna vars brott Eiras bror sitter fängslad för på väg norrut i flykt undan rättvisan, efter att ha dödat igen.

Kommentar:
Efter Rotvälta och Slukhål stänger Tove Alsterdal igen Ådalen-serien med Djuphamn. På ett sätt är det faktiskt skönt med serier som avslutas och inte maler på i oändlighet, men med det sagt så skulle jag gärna fortsätta att följa Eira i fler böcker.

Det här är en spännande historia med trådar bakåt i tiden till 60-talet, Vietnamkrig och politiska spänningar, som även innefattar Eiras egen familj. Det är en historia som engagerar och det är lika intressant att följa mysteriet med skelettfyndet på Ångermanälvens botten som allt som händer på det personliga planet med mamma Kerstins demens, broder Magnus fängelsevistelse, och inte minst Eiras situation kring det kommande barnet.

Tove Alsterdal är en skicklig författare, det bevisar hon gång på gång, Alltid välresearchat och välskrivet, och med sin speciella, lågmälda berättarstil. Utsökt!

Fakta:
Förlag: Lind & Co
Antal sidor: 400
Utgivningsår: 2023