Det sanningen döljer – Anna Tell

I ett högsommarvarmt Karlstad blir en polis som arbetat med en ifrågasatt insats kring tjuvskytte av varg mördad. Det som skulle kunna beskrivas som en ren avrättning sprider en våg av oro i kåren att fler kan stå på tur. Den erfarna brottsutredaren Hedvig Lilja vid NOA i Stockholm får i uppdrag att åka till Karlstad för att stödja en milt sagt ansträngd förundersökning.

Samtidigt sörjer den unga Elin sin mors bortgång och försöker finna svar på vad som egentligen hände när hennes far försvann spårlöst från sin militärtjänstgöring vid A9 i Kristinehamn för 25 år sedan.

Kommentar:
Jag erkänner att jag faktiskt blev lite besviken när jag såg att Anna Tell skulle påbörja en ny serie, istället för att skriva mer om Amanda Lund. Det var en serie som bara blev bättre och bättre för varje del, som utspelade sig i annorlunda och farliga miljöer (Libanon och Afghanistan), och med en trovärdig, tuff och stenhård undercover-polis i huvudrollen, Kan en 58-årig Hedvig och en brottsutredning i Karlstad mäta sig mot det?

Jo men vet ni, det kan det ABSOLUT!

Det ska sägas, det här är långt ifrån den första serien där en kvinnlig Stockholms-polis med diverse issues förflyttar sig till landsorten, glesbygden, hembyn, etc för att lösa brott. Man kan tycka det är ett något uttjatat upplägg, men vet ni, det gör inget alls när det blir så här bra!

Förutom att Hedvig Lilja är en intressant och komplicerad person, så finns det också ett spännande persongalleri runt omkring henne. Jag gillar kontrasterna mellan Stockholm och Karlstad, och man behöver inte ha jobbat på polismyndigheten för att känna igen sig i skillnaden i resurser och arbetssätt mellan stor och liten stad. Och både polisarbetet och beskrivning av lumpen-livet känns trovärdiga.

Jag ser mycket fram emot att läsa nästa del, det här kan mycket väl bli en ny favoritserie!

Fakta:
Förlag: Wahlström & Widstrand
Antal sidor: 406
Utgivningsår: 2023