Den sista adventskalendern – Jenny Fagerlund

Mitt i en snöstorm anländer Petra och hennes elvaåriga systerdotter till Nyponvikens handelsträdgård. En plats de aldrig besökt men som Petras syster berättade om innan hon dog och som hon bad Petra åka till om hon någonsin fick bekymmer.

Viveka som äger handelsträdgården tar emot dem med öppna armar och erbjuder Petra anställning. Sakta börjar Petra och Charlie vänja sig vid sin nya tillvaro och lär känna resten av byborna, men deras ankomst rör upp blandade känslor.

En morgon ligger en adventskalender utanför dörren. Den visar sig innehålla en berättelse om byns konstnär Lilly där varje lucka avslöjar en ny detalj om Lilly. Snart inser Petra att invånarna i byn döljer något och att adventskalendern är nyckeln till svaret.

Kommentar:
Den sista adventskalendern är en varm och mysig julfeelgood med ett stråk av svärta. Det handlar om familjeband och gemenskap, att handskas med sorg och förlust, och att hitta sin plats i livet. Och visst glimmar det också av julens magi.

Handelsträdgården och det lilla samhället är varmt och välkomnande, när Petra och Charlie dyker upp. Det är en sådan liten stad där alla känner alla, precis som det brukar vara i klassiska amerikanska Hallmarkfilmer. Här finns till och med en julbutik. Mysigt värre!

Det här är lugn och trivsam läsning, och perfekt om du behöver landa i julstämningslugnet.

Fakta:
Förlag; Norstedts
Antal sidor: 309
Utgivningsår: 2022