Coyote – Gabrielle Filteau-Chiba

Raphaëlle är viltvårdare. Hon lever ensam med sin hund i en husvagn i hjärtat av Québecs djupaste skogar. Hennes närmaste grannar är vilda djur, björnar, lodjur och coyotes. Hon är precis där hon vill vara, men uppdraget att skydda de hotade djuren börjar kännas omöjligt. Tjuvjägarna är många, deras metoder grymma. 

En morgon upptäcker Raphaëlle färska spår efter en björnhona utanför husvagnen. Några dagar senare försvinner hennes hund. Hon hittar tiken svårt skadad, fångad i en tjuvjägares snara. Utom sig av raseri lämnar hon ett varnande meddelande till tjuvjägaren. När hon hittar fotspår framför sin dörr och skinnet från en nyss flådd coyote på sin säng, förstår hon budskapet: nu är det hon som är tjuvjägarens byte. Men Raphaëlle är inte lättskrämd. Med hjälp av sin gamle vän Lionel och den egensinniga Anouk planerar hon en hänsynslös hämnd. 

Kommentar:
Det här en spänningsroman där naturen står i fokus. Viltvårdaren Raph lever ensam med sin hund Coyote i en sliten husvagn i Québecs djupaste skogar. Hon ser sitt uppdrag som ett kall, men det är samtidigt en omöjlig uppgift. Hon har stora arealer att bevaka, och tjuvjägarna ligger alltid ett steg före. När Coyote fastnar i en tjuvjägares snara söker Raph hämnd, men tjuvjägaren är van att jaga.

Jag tycker att första delen av boken är magisk. Språket är poetiskt, miljöbeskrivningarna är målande, och kärleken till naturen lyser igenom. Men jag tycker att det blir lite tjatigt efter ett tag. Mittenpartiet och kärlekshistorien som blommar upp fastnar jag inte för. Men mot slutet så tar det sig igen.

Och omslaget. det är ju fantastiskt!

Fakta:
Originaltitel: Sauvagines
Förlag: Éditions J
Antal sidor: 317
Utgivningsår: 2022