Av allt ont – Helen Stommel Olsson

Barbara Hammar lever ett balanserat liv. Rikt men inrutat. Äntligen har hon kontroll på både sitt yrkesliv och privatliv. Utåt sett är hon en framgångsrik rättspsykiatriker, kallad underbarnet av sina kollegor på Rättsmedicinalverket, själv har hon alltid känt sig mer som ett maskrosbarn, som brottas med ett inre kaos.

Så händer saker som gör att allt förändras. Ett hastigt dödsfall väcker minnen hon jobbat hårt med att förtränga. Motvilligt tvingas hon tillbaka till uppväxten fylld av mörka hemligheter.

Samtidigt landar en stor rättspsykiatrisk utredning på hennes bord. Ett fall som förbryllar från första stund. Den psykotiska mannen hon har framför sig är full av motsägelser. Barbara vill följa sin intuition men känner sig motarbetad. I smyg och helt utanför sina befogenheter som rättspsykiatriker börjar hon titta närmare på fallet och hamnar i en karusell av händelser som har paralleller med hennes eget förflutna.

Kommentar:
Ibland kan jag känna ett motstånd mot att börja läsa en ny deckarserie, och kanske extra mycket så när den inte klingar allt för originell till sin handling. Jag menar, vi har ju mött ett antal småsargade och relationsskadade poliser/detektiver/psykologer som återvänder till uppväxtorten, gör upp med sitt förflutna och jagar mördare. Orkar vi med ännu en? Ja, om de är som Barbara så är svaret ett rungande JA!

Men det är inte bara Barbara som är behållningen, utan det här är riktigt spännande läsning. Jag läser som en besatt och kan inte lägga boken ifrån mig. Jag fastnar för hela persongalleriet, miljöerna, den är smart skriven, och det känns verkligen som en serie med stor potential att bli en favorit. Barbara är det redan. Och jag längtar efter nästa del!

Fakta:
Förlag: Bokförlaget Polaris
Antal sidor: 304
Utgivningsår: 2022