Bokfestivalen i Djupa skogen – Sofie Axelzon

Den lilla biblioteksfilialen i Sidhäll har till bybornas stora glädje öppnats igen och det mesta har återgått till det normala. Bibliotekets dag står för dörren och just i år vill man passa på att fira lite extra genom att bjuda in tre författare, en trollkarl och en trubadur.

På kommunhuset har dock kulturnämndens ordförande helt andra planer. I hemlighet planerar han att göra om filialens lilla evenemang till en gigantisk bokfestival. Det finns inga gränser för vilka stjärnförfattare han bokar in och hur storslaget allt ska bli! Därefter anser han sig inte behöva ta mer ansvar, och som en överraskande present lämnar han åt bibliotekarierna i Sidhäll att ”ta hand om det praktiska”.

Snart får Lisa, Eva, nyanställda Saga, pensionerade Kåge och stödtruppen i Bibliotekets vänner ännu en kalldusch. Men med hjälp av generösa bybor, de lokala raggarna, en bokälskande bonde, en korsordskonstruktör och en rejäl dos koka-soppa-på-en-spik ska de se till att genomföra den där förbenade bokfestivalen trots att inget talar för att det ens är möjligt!

Kommentar:
Så här dagarna innan bokfestivalen i den stora staden (dvs bokmässan) så laddar jag upp med bokfestival i djupa skogen. Bokfestivalen i Djupa skogen är uppföljaren till Bokbussen kommer vid midnatt, och det är härligt mysig läsning.

Bibliotekspersonalen i Sidhäll, och stödgruppen Bibliotekets vänner, får en rejäl utmaning i händerna när kulturnämndens ordförande drar igång en stor bokfestival – för att sedan få sparken. Men festivalen går inte att avblåsa, så det hamnar i knät på bibliotekarierna att styra upp och rädda kalaset. Budgeten är slut och inget är färdigplanerat. Men som alla vet så är ju bibliotekarier superhjältar, så det är klart att de finner på en lösning!

Bokfestivalen i Djupa skogen är varm och mysig, jag gillar verkligen Sidhäll och hela persongalleriet. Jag gillar också mängden av litterära referenser, och hur Sofie Axelzon i stor utsträckning lyfter fram andra svenska feelgoodförfattare, vilket är helt rätt för målgruppen. 

Fakta:
Förlag: Lind & Co
Antal sidor: 350
Utgivningsår: 2022