Bokbussen kommer vid midnatt – Sofie Axelzon

Den lilla biblioteksfilialen, inhyst i gamla prästgården i byn Sidhäll, hotas av nedläggning om inte de tre anställda lyckas höja utlåningen till helt omöjliga nivåer. Det är nästan som om de lokala makthavarna hittat på allt bara för att kunna få stänga biblioteket för gott och lägga pengarna på annat.

Det krävs uppfinningsrikedom, engagemang utöver det vanliga och uppbackning av hela bygden för att Lisa, Eva och Kåge på biblioteket ska lyckas. Men just när allt ändå ser ut att gå vägen kommer dråpslaget – och byn går in i ett helt nytt tidevarv, där en gammal dansbandsbuss, några motvilliga ungdomar och en hemlig, bokälskande undergroundrörelse får människor att förändras och en sömnig by att vakna upp. För när bokbussen kommer vid midnatt finns det ingen gräns för hur mycket böcker kan betyda i människors liv.

Kommentar:
Bokbussen kommer vid midnatt är härligt underhållande läsning som flirtar rejält med alla oss som älskar att läsa populärlitteratur och som också förstår hur magisk böckernas värld kan vara. För det är inte bara så att läsningen tar oss till nya världar under tiden vi läser, det kan också vara så att böckerna ger oss kraft och mod att våga göra nya saker och kanske förändra våra – eller andras – liv. Och det behöver inte vara ”stor litteratur” som får oss att tänka nytt, jag tror att vi kan bli inspirerade av vad som helst som tilltalar just oss.

Här handlar det om ganska vanliga människor som bor i ett vanligt litet samhälle och brottas med alldeles vanliga problem. När kommunen måste skära ner hotas biblioteket av nedläggning, men byns alla bokälskare sluter samman och gör sitt yttersta för att säkra tillgången på böcker. 

Insprängt i handlingen ligger också en massa boktips, och det är extra kul att Sofie Axelzon i stor utsträckning valt att lyfta fram svenska feelgoodförfattare, vilket är helt rätt för målgruppen. 

Bokbussen kommer vid midnatt är charmig och mysig läsning, och jag ser fram emot kommande delar i serien om biblioteket, bokbussen och byborna i Sidhäll. 

Fakta:
Förlag: Lind & Co
Antal sidor: 380
Utgivningsår: 2021