Allt är mitt – Ruth Lillegraven

Clara och Haavard är gifta och bor i en vacker villa i centrala Oslo med sina två barn. Hon är en ambitiös barnrättsaktivist vid justitiedepartementet, han en framgångsrik barnläkare. Utåt sett är de den perfekta familjen, men bakom fasaden håller allt på att rasa samman.

En dag kommer en liten pojke in akut på sjukhuset där Haavard jobbar. Barnet är svårt misshandlat och dör under behandlingen. Samma kväll mördas pojkens far i bönerummet på sjukhuset, och fler mord följer.

Kommentar:
Allt är mitt är en psykologisk relationsthriller, lite i samma anda som Elisabeth Norebäck eller Rebecka Edgren Aldén.

Här finns inte bara en, utan flera, opålitliga berättare, som man inte riktigt vet vem man ska lita på. Historien berättas växelvis av oftast Haavard eller Clara, men även Claras pappa, Haavards kollega, samt Sabiya och ett av mordoffren får komma till tals. Lite väl många röster kan jag tycka, speciellt de röster som bara ges ett enda kapitel.

Historien är välskriven rent språkligt, men lite yxigt uppbyggd och jag har svårt att tro på allt som händer. Men undantaget det så är det ändå en spännande och snabbläst thriller med föredömligt korta kapitel och högt tempo. Klart läsvärd om än inte bländande.

Jag har läst boken på norska: Alt er mitt.

Fakta:
Originaltitel: Alt er mitt
Förlag: Norra / Sekwa
Antal sidor: 384
Utgivningsår: 2022