Säg att du är min – Elisabeth Norebäck

Om din ettåring försvann, skulle du känna igen hennes tjugo år senare? För många år sedan försvann Stellas dotter från stranden under en semesterresa. Efter ett intensivt sökande lades polisutredningen ned. Det antogs att flickan förts iväg av strömmarna och drunknat. Hon dödförklarades.Tjugoett år senare har Stella gått vidare med sitt liv. Hon arbetar som psykoterapeut, är gift med Henrik och tillsammans har de en son, Milo. När en ung kvinna kommer till hennes mottagning drabbas Stella av en svår panikattack. Hon är övertygad om att kvinnan är hennes döda dotter, Alice.

Mötet innebär början på en farlig resa genom det förflutna. Stella måste till varje pris ta reda på vad som egentligen hände med Alice. Hon blir besatt av sin nya patient, agerar alltmer desperat och påstår att någon vill döda henne. Men då ingen tror på henne börjar Stella tvivla på sitt mentala tillstånd; är hon paranoid eller ska hon våga lita på sin instinkt?

Kommentar:

Säg att du är min är Elisabeth Norebäcks debutroman, och den såldes till 26 länder innan den ens hade kommit ut i Sverige. Det ger ju höga förväntningar på något alldeles extra, och jag blir verkligen inte besviken. Det här är nervpirrande spänning som är helt omöjlig att lägga ifrån sig.

Säg att du är min är den typen av historia där man inte riktigt vet var man har någon eller vad man ska tro är sanning. Har Stella rätt? Eller har Stella fel? Och lika förbryllad blir jag av alla andra karaktärer – är de pålitliga eller inte?

Historien är mycket skickligt berättad. Den är långsam, men det finns hela tiden en nerv. Spänningen byggs sakta men säkert upp och det blir tätare och tätare. Mot slutet sitter jag som på nålar och det hela avrundas i en dramatisk och nagelbitande final.

En imponerande debut av Elisabeth Norebäck!

Fakta:
Förlag: Polaris
Antal sidor: 419
Utgivningsår: 2017
Finns på Bokus och Adlibris.