Mina åtta år i Kality – Ingela Jansson & Lena Lindehag

I väntan på fängelsedom flyr Ingela Jansson rättvisan i Sverige tillsammans med sin sjuåriga dotter. Efter tre år på fri fot fängslas hon i ökända Kality i Etiopien. Hon döms till lagens strängaste straff, 55 år. I det hårda fängelset genomlider hon umbäranden som få kan föreställa sig. Långt borta är drömmen om glänsande framgång och ett idylliskt familjeliv.

I Kality upplever hon misär och förnedring. De mest basala behoven blir allt som räknas och hon är nära att dö när kroppen försvagas i brist på mat och sjukvård. Men hon hittar också oväntad vänskap och värme bland de prövade etiopiska kvinnorna som delar hennes liv i Kality. Helvetet blir vardag.

Kommentar:
Ingela Jansson, eller Storbedragerskan som hon kallades på löpsedlarna, flydde undan ett fängelsestraff i Sverige och hamnade i Etiopien där hon tillsammans med sin pojkvän fortsatte att begå brott. Och det går som det brukar göra när man befinner sig på fel sida av lagen – man åker fast. Vad som kunde ha varit ett tvåårigt fängelsestraff i Sverige blir istället en dom på 55 år i det ökända fängelset Kality. 

Ingela berättar öppet om sin uppväxt, hur fiffel och bedrägerier eskalerade, och hur det egentligen kunde komma sig att hon som svensk småstadstjej hamnade i ett etiopiskt fängelse. Och det är en stark berättelse. Otroligt spännande, intressant och välskriven.

Det är ingen snyfthistoria, inga ursäkter och bortförklaringar, utan det känns som en rak och uppriktig berättelse från en kvinna som faktiskt är både offer och brottsling. Det blir rätt tydligt hur stor betydelse ens uppväxtmiljö har för de vägar man tar i livet.

Jag tänker också på hur lätt det är att döma, och att inte se människan bakom. Det finns alltid en människa bakom rubrikerna, oavsett. Ingela Jansson har dömts hårdare än de flesta, hon har avtjänat sitt straff med råge, och jag hoppas att hon funnit en nystart och en bättre plats i livet nu.

Fakta:
Förlag: Forum förlag
Antal sidor: 380
Utgivningsår: 2020