Älskade syster – Joyce Carol Oates

En januarimorgon hittas den sexåriga skridskoprinsessan Bliss Rampike mördad i familjens källare. Mordet visar tecken på brutalitet och fallet väcker genast ett enormt mediaintresse. Hur kan någon ha förgripit sig på flickan och lämnat henne att dö med familjen sovandes i samma hus?

Snart faller blickarna på barnstjärnans närmaste: mamma Betsey, pappa Bix – och till och med den nioårige storebrodern Skyler.

Tio år efter mordet påbörjar Skyler sina minnesanteckningar. Förvirrat och orosfyllt söker han ett svar på vad som hände natten då hans kända lillasyster mördades. Han redogör för sin egen och sin familjs trasiga historia, för ångesten bakom de vackra, rika fasaderna i det amerikanska övre medelklassamhället, kantat av skandaler och tablettmissbruk.

Kommentar:
Vilken bok det här är! Man blir alldeles matt när man läst den, det är en intensiv och mörk vindlande resa. Jag hade en klump i magen mest hela tiden, för det är en olustig stämning som ruvar över den här historien.

Här har Oates hämtat sin inspiration från det verkliga mordet på den lilla skönhetsdrottningen JonBenet Ramsey 1996, som fortfarande är olöst. Oates skapar en historia och ett scenario som är trovärdigt, och jag undrar vad den riktiga familjen Ramsey tycker om bokens familj Rampike? De framställs inte i särskilt smickrande dager.

Det är en stilmässigt annorlunda roman; den berättas både i första och tredje person, det är omväxlande typsnitt, ofta fet stil eller kursiv stil, och fotnoter på var och varannan sida. Det är tvära kast och snabba klipp. Berättaren i boken är Skyler, Bliss storebror. Han lever sitt liv i fotnoterna, både bokstavligen och i den dysfunktionella familjen där han får stå i skuggan av sin firade lillasyster. Han väcker mina sympatier och känns trots alla sina diagnoser som den mest normala i hela berättelsen.

Det här är ännu ett mästerverk av Oates. Vilken författare hon är! Hon har skapat en stark, mörk och cynisk roman som inte lämnar någon oberörd.

Fakta:
Förlag: Bonnier Pocket
Antal sidor: 651
Utgivningsår: 2010
Första meningen: Skyler hjälp mig Skyler jag är så ensam på det här stället Skyler jag är så rädd det gör så ont Skyler du tänker väl inte lämna mig på det här hemska stället eller hur Skyler?