Trettio dagars mörker – Jenny Lund Madsen

Den snobbiga, ensamstående, alkoholiserade och dessutom skrivblockerade författaren Hannah får genom en ödets nyck utmaningen att skriva en kriminalroman på trettio dagar.

Hon reser hals över huvud till Island för inspiration och tar logi hos den gästfria Ella i den fridfulla lilla orten Húsafjörður. Men under den lugna ytan är starka strömmar i rörelse. Några dagar efter Hannahs ankomst fiskas Ellas systerson Thor livlös upp ur havet. Thor var, som alla andra på orten, son till en fiskare, men han led av stark vattenskräck och alla visste att han alltid undvek havet. Så hur kunde han ha drunknat? Var det verkligen en olycka?

Hannah börjar undersöka dödsfallet som en möjlig ingång till sin klichédeckare, men dras snart in i byn Húsafjörður dunkla hemligheter. På Island, med dess snö och mörker, avtäcker hon allt mer ett dramatiskt förflutet – samtidigt som hon också börjar skönja en framtid.

Kommentar:
Trettio dagars mörker är en underhållningsdeckare av bästa sort. Det är spännande krim, men det är också roligt med en hel del humor. På det där ironiska och cyniska sättet som danskar är så bra på. Jenny Lund Madsen har tidigare skrivit manus, bland annat åt Rita, och jag tycker man känner igen den kaxiga attityden.

Hannah är en riktig författarkliché, men hon själv (och författaren) driver med den klichén så att det blir roligt istället för uttjatat. Hon är en fantastiskt rolig karaktär att följa. Hon bara kör på, utan att vara rädd av sig, och fast hon gör bort sig och ställer till det, så fortsätter hon.

Själva mordmysteriet är spännande och klurigt. Det läggs skickligt ut ledtrådar och händelser som gör att misstankarna dras åt alla möjliga håll. Och att det hela utspelar sig på Island, i en isolerad och avlägsen by där alla känner alla och vädret är nyckfullt är också ett plus.

Riktigt, riktigt bra underhållning!

Jag läste boken på danska, Tredive dages mørke.

Fakta:
Originaltitel: Tredive dages mørke
Förlag: Modernista
Utgivningsår: 2021
Antal sidor: 352