Skadedjuret – Sofia Rustan

Kriminalinspektör Amanda Junisson vid Sundsvallspolisen längtar efter att bilda familj. Hennes pojkvän har precis friat, men mitt i glädjeruset finns en oro som gnager. Tankarna skingras när en illa tilltygad man flyter iland på en ö i hamninloppet till staden. Snart visar det sig att ett av hans inre organ har gröpts ur kroppen. 

Medan Amanda och hennes kollegor försöker identifiera mannen flyr hans dotter, den romska flickan Kati, för sitt liv. Hon vet att mördaren sett henne vid mordplatsen och att hon måste hålla sig gömd för att överleva. Frågan är vem som ska hitta Kati först, polisen eller gärningsmannen? En het sommar går mot höst, och samtidigt som polisen kämpar för att lösa gåtan letar mördaren efter sitt nästa byte. 

Kommentar:
Skadedjuret är en riktigt spännande debut av Sofia Rustan. Det är skickligt berättat med högt tempo, driv, och korta kapitel som gör att man bara måste fortsätta läsa. Det är också en obehagligt otäck förövare som jagas, det kryper under skinnet i de kapitel som berättas av mördaren. Det är mycket bra gjort. 

Jag tycker också mycket om beskrivningen av Kati, den hemlösa flickan, och att få följa berättelsen genom hennes ögon. Men jag tycker att hon slarvas bort mot slutet. Hon var så bärande i inledningen, men sen bara försvinner hon, även fast hon fortsatt är med i handlingen. 

En annan sak jag också upplevde som trist var Amandas konstanta kroppsfixering. Det är så trist att hålla på så 2021, och jag tycker inte heller det går riktigt ihop med hennes yrke och chefsroll. Hon har dessutom nog mycket bagage och trauma från barndomen utan att det behöver komma ut som kroppsosäkerhet. Det hade kunnat ta sig uttryck på andra sätt. 

Men hur som helst, Skadedjuret är mycket spännande och läsvärd. Jag tajmade dessutom ihop läsningen med en roadtrip till Sundsvall, och det var extra kul att upptäcka en del av bokens platser och landmärken på riktigt. Jag ser väldigt mycket fram emot att läsa följande delar i serien!

Fakta:
Förlag: Bokförlaget Polaris
Antal sidor: 336
Utgivningsår: 2021