En rasande eld – Andreas Norman

Carina Dymeks framtid är utstakad. Hon är påläggskalv på UD. Alltid påläst, alltid pålitlig. Efter ett möte i Bryssel blir hon kontaktad av en främmande man som ber henne ta hand om ett usb-minne. Det visar sig vara en rapport om ett nytt europeiskt antiterrorsamarbete. Carina lämnar den vidare till sina överordnade – och blir omedelbart avstängd från sitt arbete. För att bevisa sin oskuld måste hon hitta mannen som gav henne usb-minnet.
 
Hennes nya kärlek, pojkvännen Jamal, försöker enträget hindra henne från att forska vidare. När hon upptäcker att hon är förföljd förstår Carina att det enda sättet att hålla sig vid liv är att få fram sanningen. Det är fler som vill ha fram sanningen men inte alla vill hålla henne vid liv. Den som fått uppdraget att bevaka Carina är säkerhetspolisen Bente Jensen, som snart blir varse att även hon står under bevakning. Av brittiska MI6? Eller ett terrornätverk? Vem är jägare och vem är jagad?
 
Kommentar:
Politiska thrillers är verkligen inte min grej, och definitivt inte om de utspelar sig i EU-världen. Snark så tråkigt! Men i dagarna kommer Svart sol, som är tredje delen i den här serien, och den har fångat mitt intresse så då måste jag såklart läsa hela serien från början.
 
Och jag får nästan börja med att revidera min uppfattning om politiska thrillers, det kanske är min grej trots allt? För det jag fastnar mest för är allt som händer i byråkratins och diplomatins domäner –  jargongen på UD, alla hierarkier och rutiner, det politiska spelet bakom kulisserna, och att riktigt få nörda in sig i alla tjänstemannadetaljer. Det är inte det minsta långtråkigt utan otroligt spännande att få en inblick i den här världen, som känns både verkligt och insatt beskriven av den före detta UD-medarbetaren Andreas Norman. I och med boken har några år på nacken, den kom ut 2013, så är det också intressant att se världen som den såg ut då, innan Syrienkrig, flyktingkris och terrorattacken på Drottninggatan. 
 
Sen är det också en rafflande jakt som pågår i omgivningarna runt Bryssel. Det är spännande att följa den jagade misstänkte terroristen Carina och den jagande säkerhetspolisen Bente, som själv även är jagad av andra organisationer. Vad är det egentligen som pågår?
 
Snabbläst spänning, och nu kastar jag mig genast över del två, De otrogna.
 
Fakta:
Förlag: Albert Bonniers förlag
Antal sidor: 435
Utgivningsår: 2013