Przewalskis häst – Maja Lunde

Genom tre berättelser följer vi zoologen Michail från S:t Petersburg, som på 1880-talet reser till Mongoliet för att jaga de mytomspunna hästarna, veterinären Karin, som leder arbetet med att återföra vildhästarna till stäpperna efter Sovjetunionens fall på 1990-talet, och Eva, som år 2064 kämpar för att kunna bo kvar på sin gård i Norge tillsammans med dottern Isa, samtidigt som världen runt omkring dem håller på att falla samman.
Kommentar:
Przewalskis häst är den tredje delen i Maja Lundes dystopiska klimatkvartett. Den första delen Binas historia var en riktig vrida-om-själen-läsupplevelse, uppföljaren Blå nådde inte riktigt upp till samma nivå även om den fortfarande var väldigt bra, och Przewalskis häst hamnar någonstans mitt emellan de båda.
Liksom i de tidigare delarna är det flera olika berättarlinjer att följa. Men här tycker jag inte att kopplingen mellan historierna fungerade särskilt bra. Det är tre intressanta spår, men jag väntade hela vägen på en aha-upplevelse eller något som överraskade mig, men det kom aldrig.
Jag tycker bäst om Evas berättelse. Framtidsskildringen känns väldigt mycket nutid, och den träffar helt rätt hos mig. Även om Przewalskis häst inte är en ny Binas historia, så är det en stor läsupplevelse fylld med vemod, mörker och sorgsenhet. Det handlar om människor, hästar och om överlevnad.
Fakta:
Förlag: Natur & Kultur
Antal sidor: 496
Utgivningsår: 2020