Binas historia – Maja Lunde

England 1852: William blev aldrig någon framstående biolog. Nu föresätter han sig att bygga en helt ny sorts bikupa, som ska ge både honom och sonen ära och berömmelse.
 
USA 2007: Biodlaren George kämpar i motvind och hoppas att hans son ska bli gårdens räddning. men runt omkring honom drabbas gårdarna av en mystisk bikollaps.
 
Kina 2098: Tao lever i en värld där bina har försvunnit och önskar mer än något annat att sonen ska få ett annat liv än hon själv. Då händer något som förändrar hennes liv för alltid.
 
Kommentar:

Att man ska börja läsåret med en bra bok, det är sen gammalt. Och den här gången blev det verkligen en lyckträff. Det känns som att jag redan läst årets bästa bok, fastän året bara är någon dag gammalt.

Det här är en så otroligt rik berättelse. Den har i princip allt. Det är inte bara en spännande historia utan den hanteras också av en skicklig författare. Och det är inte bara en historia, utan det är flera historier som så snyggt vävs samman. 
 
De tre huvudpersonerna: William, George och Tao är så olika varandra de kan vara, men de har det gemensamt att de vill det bästa för sina söner, och det här med sönerna löper som en röd tråd genom hela berättelsen. 
 
Det är en historia om bin – men ändå inte. Det är en historia om människor. Om familjer. Om livet. Om mänskligheten. En stillsam dystopisk skildring som får mig att rysa ända in i själen. Det här är fantastiskt bra. Lysande!
 
Fakta:
Originaltitel: Bienes historie
Förlag: Natur & Kultur
Antal sidor: 458
Utgivningsår: 2016
Första meningen: Som förvuxna fåglar balanserade vi på varsin gren med en plastbehållare i ena handen och en fjäderpensel i den andra.
 
Finns på Bokus och Adlibris.