Svart sol – Andreas Norman

 Juni 2020. En desperat kvinna blir tvångsintagen på Mälarsjukhusets psykiatriska avdelning. Enligt läkarna är hon psykotisk. Själv hävdar hon att hon måste förhindra ett terrordåd.
Bente Jensen leder en infiltration mot svenska högerextremister och är en grupp hårdföra medlemmar på spåren. På nätet går rykten om en förestående attack. Men när hotet visar sig finnas på närmare håll rämnar Bentes tillvaro och hon tvingas gå i närkamp med en undflyende fiende ur sin egen historia. Samtidigt samlar sig mäktiga krafter till en attack som kan förändra Sveriges framtid för alltid.
Kommentar:
Jag har i ganska tät följd avverkat alla tre delar i Andreas Norman Veritas-serie: En rasande eld, De otrogna och nu Svart sol. De är alla tre rafflande politiska thrillers med mycket spänning och hög dramatik.
Den här gången rör sig handlingen i Stockholm. Det har gått några år sedan händelserna i förra boken, och Bente befinner sig numera på hemmaplan. Hon jobbar fortsatt på SÄPO, nu med fokus på att kartlägga och infiltrera högerextremister och vit makt-rörelsen. När deras infiltratör blir avslöjad får Bente träda in och blir då inblandad i ett dubbelspel där inget är som det verkar. Det blir katten på råttan upphöjt till två, och rasande spännande.
Svart sol är brännande aktuell och mycket trovärdig. Att den utspelar sig på hemmaplan och med en coronapandemi i bakgrunden bidrar till det, men förstås också Andreas Normans bakgrund inom terrorbekämpning. Han vet vad han skriver om, han kan ämnet, och är också en skicklig författare som lyckas skapa en lika dramatisk som realistisk historia.
Spänning och realism i toppklass!
Fakta:
Förlag: Albert Bonniers förlag
Antal sidor: 350
Utgivningsår: 2021