Konferensen – Mats Strandberg

En grupp anställda på kommunens exploateringsenhet anländer till den pittoreska lilla stugbyn vid Kolarsjöns strand. De är där för att ha konferens om ett kontroversiellt projekt som väcker starka känslor, både på bygden och bland personalen.

Vad konferensdeltagarna inte vet är att någon iakttar dem från andra sidan sjön. Någon som är ute efter hämnd. När mörkret faller börjar de försvinna, en efter en.

Kommentar:
Det är väl en alldeles ypperlig uppladdning till jobbhösten och stundade konferenser med att läsa slasher-thrillern Konferensen, eller? Nja, särskilt sugen på teambuilding blir man inte, men jag njöt och rös till fullo!

Det här är lysande på så många sätt. Dels för det träffsäkra och roliga persongalleriet. I arbetsteamet finns chefen Ingela som inte borde vara chef, sköne killen Jonas som glider fram på en räkmacka, nyligen utbrända Lina som arbetstränar, Torbjörn som närmar sig pension och vidhåller att allt var bättre förr, för att nämna några. Det är träffsäkra karaktärer som känns igen från verkliga livet.

Och så har vi den maskerade mördaren som plockar konferensdeltagarna en efter en, enligt samma format som de gamla hederliga 80-talsrysarna. Det är underbart skrämmande, blodigt och jag läser med andan i halsen.

Sen finns också en dos av samtiden med – teambuildande, nedskärningar, storslagna projekt som ska rädda en utdöende kommun. Det är också skrämmande, på sitt sätt.

Konferensen är lysande läskig och Mats Strandbergs bästa, hittills.

Läs också Färjan, Hemmet och Slutet.
Fakta:
Förlag: Norstedts
Antal sidor: 334
Utgivningsår: 2021