Många lögner små – Annika Estassy

När Maja erbjuds ett vikariat som kyrkogårdsvaktmästare i Måneby är det ett par saker hon ”glömmer” att berätta för kyrkoherden: Att hon har traktens minst gröna fingrar och att hennes körkort inte är giltigt. Sånt går alltid att rätta till efteråt, menar Maja. Fast att påstå att hon anlagt en fantastisk köksträdgård på sin kolonilott var kanske inte så smart. Särskilt som hon varken har råd med frön eller ser skillnaden på morotsblast och hundkäx. Och att ta körkort kostar ju en förmögenhet. Så när Solveig, kommunchefens stroppiga hustru, erbjuder Maja tjugotusen kronor för ett rum i hennes lägenhet, tackar hon ja direkt. Särskilt som Solveig, som är arg på sin otrogne man, kan hjälpa henne att avstyra hans senaste idiotprojekt.

Solveig delar inte Majas flexibla inställning till sanningen, inte heller hennes sinne för ordning vilket gör att det snabbt knakar i fogarna för det omaka paret. När Solveig dessutom hittar en ung man med bärnstensgula ögon på Majas soffa en morgon, ställs allt på sin spets.

Kommentar:
Många lögner små är tredje – och sista – delen i Måneby-trilogin. (Efter Gröna fingrar sökes och En sång för Hedda). Det är trivsam och välskriven feelgood, med ett varmt och levande persongalleri. Några av karaktärerna återkommer genom hela serien, jag tycker om att de ibland får vara huvudpersoner och ibland bara en del av berättelsen.

Den här gången är pandemin också med, i allt det vardagliga med restriktioner, munskydd och vårt ändrade sätt att leva. Jag vet inte riktigt vad jag tycker om det, det känns mest bara konstigt. Jag hade gärna skippat de inslagen, särskilt när de inte ens har någon avgörande betydelse för handlingen utan bara finns med för att finnas med känns det som.

Många lögner små är varm och mysig läsning. Och det är en liten besvikelse att det är sista delen. Det känns som att det finns så mycket mer kvar att berätta om alla de olika karaktärena, så jag hoppas att Annika Estassy återvänder till Måneby i framtiden.

Fakta:
Förlag: Norstedts
Antal sidor: 333
Utgivningsår: 2021