Familjen – Johanna Bäckström Lerneby

 

I områden där samhället sviker står andra beredda att ta sig an uppgiften att skipa rättvisa och utöva makt. Som familjen Al Asim.

Under mer än ett decennium har den prisbelönta journalisten Johanna Bäckström Lerneby följt familjen från Angered utanför Göteborg. Nu berättar hon om hur de kontrollerat en hel förort med 50 000 invånare. Och vad som händer när svenska myndigheter går samman för att försöka slå ut det som kallas det »parallella samhället«.

 
Kommentar:
Familjen utspelar sig i ett Sverige som ligger långt ifrån det Sverige jag känner till, både geografiskt, socialt och kulturellt. Jag känner mig stundtals som en gammal pensionär under läsningen ”ja ja, jag säger då det, vad är det som händer” och blir oerhört provocerad av att den här familjen, klanen (och övriga klaner) får bete sig som dom gör.
 
Respektera lagar. Respektera demokrati. Gäller alla. Oavsett omständigheter. Punkt. 
 
Familjen är riktigt intressant läsning, och jag tror det är fler än jag som tappar hakan eller åtminstone får nya insikter. Det är också viktig läsning, och det tydliggörs hur våra myndigheter polis, rättsväsende, socialtjänst, tullen, skatteverket etc behöver samarbeta och få ännu större befogenheter än idag. Och det kanske allra mest vad gäller socialtjänst och skola.
 
Fakta:
Förlag: Mondial
Antal sidor: 298
Utgivningsår: 2020