Jag borde sagt det först – Annika Wall

 

Fia har skapat det perfekta hemmet och det perfekta familjelivet, men maken Kristian är inte lika nöjd. Han sörjer sin avsomnade popkarriär i den hemmabyggda studion i källaren och tycker att Fia har blivit tråkig. Fast egentligen är Fia inte heller så nöjd. Hon skulle ju bli konstnär, men försörjer istället familjen genom att arbeta på reklambyrå och samlar på Lisa Larson-figurer som kompensation.

 
Kommentar:
När Fias make Kristian plötsligt meddelar att han vill skiljas tänker Fia ”Jag borde sagt det först”. Och visst håller man med Fia. Vad hon ska med jättebebisen Kristian till är svårt att förstå. Större delen av tiden sitter han i sin mancave i källaren och gnider på sina gitarrer. Skaffa ett jobb vägrar han göra, musikkarriären kommer snart att ta fart igen.
 
Fia å andra sidan ägnar sig åt det perfekta hemmet, inreder, loppisfyndar, renoverar och instagrammar. Samtidigt som hon tar hand om barnen och jobbar, någon måste ju försörja familjen. Duktig fru, duktig kvinna. 
 
Jag borde sagt det först är en svart komedi om en skilsmässa. Det är hög igenkänning – om du inte själv är en Fia eller Kristian så finns de garanterat i din närhet. Dialogerna och personerna känns som hämtade ur verkligheten. Man blir så otroligt irriterad på dem båda och vill inget hellre än att kliva in i handlingen och skaka om dem.
 
Klockren skilsmässoskildring, och samtidsskildring. Och en uppföljare är på gång, hurra!
 
Fakta:
Förlag: Wahlström & Widstrand
Antal sidor: 224
Utgivningsår: 2020