Berätta aldrig det här – Frida Boisen

Det är mors dag och Frida har glömt att skicka blommor till sin mamma Rosita. När hon även missar moderns telefonsamtal har hon ingen aning om att katastrofen är ett faktum. Dagen efter kommer beskedet att Rosita har hittats död. Men det är när Frida upptäcker hennes sista hälsning som världen fullkomligt rämnar.
 
Kommentar:
Som den berör, griper tag, vrider om, och vrider ur mig. Både emotionellt och fysiskt. Det känns i hela kroppen, klumpen i magen växer, och tårarna flödar. Frida Boisens självbiografiska roman Berätta aldrig det här kommer väldigt nära. Inte bara för att det är en stark berättelse, utan också för att den är inläst av författaren själv. Det gör det ännu mer på riktigt.
 
Frida Boisen berättar om sin mamma som valde att ta sitt liv, och som i sitt avskedsbrev skriver ”Nu fick du som du ville” till sin dotter. I många år fick skammen och skulden råda, men nu är det slut på tystnaden. 
 
Det är en knepig mor-dotter-relation som växer fram. Ibland är den alldeles vanlig och kärleksfull, men mamman påverkas hårt av pappans svek. Livet blir jobbigt, bittert, glädjelöst ju mer åren går. Det gör ont i hjärtat att läsa om den lilla Frida som försöker få sina föräldrar att göra roliga saker, hur hon tassar på tå för att undvika konflikter. Som barn lär man sig tidigt att hoppa från tuva till tuva för att inte bli blöt om fötterna. 
 
Det gör också ont i hjärtat att läsa om den bitterhet och missunnsamhet som mamman fastnar i. Och hur svårt det faktiskt kan vara att se och uppmärksamma att någon mår dåligt, förrän det är alldeles för sent.
 
Berätta aldrig det här är höstens starkaste bok – och årets viktigaste. Jag tror vi alla känner någon som valt att ta sitt liv eller försökt att göra det. Kanske har du själv försökt. Självmord finns runt oss alla, och ändå pratar vi aldrig om det. En berättelse som denna kan hjälpa till att bryta den tystnadskultur som råder kring självmord. Att hjälpa oss se signalerna. Att våga ställa jobbiga frågor. Att sluta skämmas. Att våga berätta. Tack Frida för att du berättat det här.
 
Fakta:
Förlag: Bookmark förlag
Antal sidor: 377
Utgivningsår: 2020