Sen for jag hem – Karin Smirnoff

Janakippo lämnar Smalånger för att delta i en utställning i Stockholm. Där kommer hennes förflutna åter en gång i kapp henne, samtidigt som nya möjligheter öppnar sig. Kanske innebär det en chans till ett värdigt liv. Med kärleken och konsten som kraft. Om det inte vore för john bror diana och de andra som kallar från norr.
Kommentar:
Efter den fantastiska Jag for ner till bror, den lika fantastiska Vi for upp med mor, är det nu dags för den avslutande delen Sen for jag hem. Och jo, den är minst lika fantastisk. Kanske den till och med är den allra bästa i raden.
Jag blir helt tagen, omskakad, omtumlad, överkörd och golvad, när jag återigen träder in i janakippos universum och den värld som Karin Smirnoff har skapat. Jag älskar hennes formuleringar, hennes sätt att beskriva omvärlden och naturen. Lika otillgänglig som ett vinterhärjat contortabestånd. Människor hastade som kors i en makramé. Okaffedrucken. Jag satt i oscarn och satt. Knivskarpt och målande på samma gång.
Det enda jag inte kan med är Lo Kauppis inläsning och hennes uttal. Så läs istället för att lyssna. Boken förtjänar att läsas på grund av språket. Ibland vill du bara stanna och vila på en mening och smaka på orden innan du fortsätter att läsa.
Fakta:
Förlag: Polaris
Antal sidor: 346
Utgivningsår: 2020
Finns på Bokus och Adlibris.