Tistelhonung – Sara Paborn

Sommaren 1955 invaderas pensionat Miramar nära Båstad av bin. Sjuttonåriga Veronika har sitt livs första romans med konststudenten Bo, som tagit in på ett rum på pensionatet.
 
Sommaren 2019 befinner sig relationscoachen Ebba på fallrepet efter en offentlig skandal och försörjer sig numera mest på att konstruera korsord. Hon åker till Bjärehalvön för att skriva en artikel om livslång kärlek — men den 80-åriga kvinna hon intervjuar visar sig istället ha en annan historia att berätta, den om en ungdomskärlek som försvann.
 
Kommentar:
Tistelhonung är en varm roman om kärlek, passion, kris, och vänskap över generationsgränserna. Jag tycker om den gammeldags sommarkänslan som pensionatsmiljön framkallar. Jag tycker också om den nutida relationsdramatiken och Ebba som krisat ihop.
 
Jag fastnar inte direkt för någon av huvudkaraktärerna, de är båda rätt så kantiga och osympatiska, men på något sätt tycker jag ändå om dem. Både nutidens Ebba och dåtidens Veronika är levande och trovärdiga porträtt. 
 
Tistelhonung är en av de nominerade till Årets bok 2020, och om det tycker jag väl njae. Visst är det här en fin bok och en härlig sommarläsning, men inte är det en vinnare inte. 
 
Fakta:
Förlag: Albert Bonniers förlag
Antal sidor: 318
Utgivningsår: 2020
 
Finns på Bokus och Adlibris.