Ur askan – Lina Areklew

Fredrik Fröding överlever en av Europas värsta färjekatastrofer. Ned i djupet med Estonia följer båda hans föräldrar. Hans bror Niklas spolas av en av flottarna i väntan på räddning. Kroppen hittas aldrig och Fredrik vägrar ge upp hoppet om att han överlevt.
 
Tjugofem år senare ser Fredrik sin bror utanför ett hotell i Stockholm tillsammans med ägaren Adam Ceder. Fredrik följer efter Ceder till ön Ulvön för att ställa honom mot väggen om broderns existens, men innan han hinner göra det hittas Ceder brutalt mördad. Utredningen hamnar hos en person ur Fredriks förflutna, Örnsköldsvikspolisen Sofia Hjortén. När Fredrik blir misstänkt för mordet är hon den enda som tror på hans oskuld.
 

Kommentar:
Ur askan är första delen i en ny, spännande deckarserie av debutanten Lina Areklew. En debut som ger mersmak. Jag gillar både persongalleriet och miljöerna. Fredrik, som plågas av det förflutna och i sina pillerdimmor jagar efter sin brors skugga. Han är den typen av trasig, självdestruktiv karaktär som jag har en förkärlek för. 

Här finns också Sofia, som även hon har det trassligt. Privat har hon ihop det med en äldre, gift kollega, och på jobbet har hon som inflyttad stockholmare svårt att bli accepterad. När Fredriks och Sofias vägar korsas gör de båda val som inte ställer dem i fördelaktig dager. 

Ur askan är en snårig deckare som har flera parallella historier i sig. Dels det stora mysteriet med Fredriks bror som löper igenom hela berättelsen, dels det relationsdramatiska i huvudpersonernas liv, och så det mordfall som utredningen fokuserar på. Här finns ett driv, och ett tempo, och som läsare sitter jag på helspänn.

Jag ser fram emot nästa del i Högakusten-serien! 

Fakta:
Förlag: Strawberry Publishing
Antal sidor: 435
Utgivningsår: 2020

Finns på Bokus och Adlibris.