Hur man blir slängd överbord – Emmy Abrahamson

Om man är döpt till Jacqueline Coco Marilyn med efternamn Åberg, född Jönsson, så förpliktar det till att utföra stordåd som att övertala sin motvilliga mamma om att det är en strålande idé att åka på kryssning och sedan sätta en illa dold masterplan i verket – hitta en gubbvän till mamma och själv få vila från livet som allt-i-allo i en stökig småbarnsfamilj. Lyx, medelhavet, glamour – vad skulle rimligen kunna gå fel?
Kommentar:
Efter Hur man förälskar sig i en man som bor i en buske och Hur man gör succé på dårhus är Emmy Abrahamson tillbaka med ytterligare en komedi, Hur man blir slängd överbord, och befäster därmed sin plats som en av de roligaste författare vi har i det här landet.
Emmy Abrahamson är skicklig på att balansera humor med svärta. Det finns alltid ett mörker och ett allvar i botten, som blandas upp med tokroliga scener. Den här gången är det inte riktigt lika allvarstyngt då problemen är mer vardagliga med trassligt äktenskap och vilsenhet på jobbet. Men herregud vilken skarp samtidsskildring av hur det är att vara gift med småbarn, och att vara ”gammal” i en ung och hipp digi-bransch. Det är helt briljant! Jag skulle nästan vilja jämföra Abrahamson med Sue Townsend – och jag vet att det är stora ord och kanske inte en helt rättvis jämförelse – men hon dök faktiskt upp i mina tankar under läsningen.
Hur man blir slängd överbord kommer också perfekt så här i coronatider när reslängtan är som störst. Efter att ha tagit del av den här kryssningsskildringen kommer du inte att vilja gå ombord på någon Medelhavskryssning, och Grekland kan du också checka av på listan efter de utförliga guidade turerna. Du har redan varit där.
Fakta:
Förlag: Albert Bonniers förlag
Antal sidor: 218
Utgivningsår: 2020
Finns på Bokus och Adlibris.