Jakten på Kapten Klänning – Jonas Trolle

 

I juli 2009 knuffas en man ut från sjätte våningen i ett hus i Stockholmsförorten Bredäng. Polisens mordutredning avslöjar att den döde mannen hade en böjelse för våldsamt gruppsex. I förhör säger ett av hans unga kvinnliga offer att en av förövarna är polis. Polisen Jonas Trolle får en chock. Mannen är Göran Lindberg, Kapten Klänning, rektor på Polishögskolan, en förkämpe för jämställdhet som arbetat mot kränkningar och sexism.

 
Kommentar:
True crime i ljudboksform är det enda som funkar för mig att lyssna på nuförtiden, jag tappar koncentrationen av allt annat. Men verkligen inte av Kapten Klänning. Det här är en fascinerande historia som passar utmärkt som ljudbok. 
 
Det är vidrig läsning, men det är också mycket intressant att få ta del av polisens spaningsarbete och hur det går till på riktigt. Och det är just jakten och polisarbetet som den här boken fokuserar på. Här får man inga svar på vem Göran Lindberg egentligen är, och hur han tillåtits hålla på som han gjorde. Han är verkligen en man som tror han är untouchable, och till mångt och mycket var det också. Att ingen någonsin ifrågasatte hans låsta kontor till exempel.
 
Gubben har för övrigt avtjänat sitt straff och är sedan 2014 en fri man.
 
Fakta:
Förlag: Leopard förlag
Antal sidor: 234
Utgivningsår: 2014
 
Finns på Bokus  och Adlibris.