Sweet home Dalarna – Karin Janson

Hovslagarlärlingen Madde Johansson trivs med sitt trygga liv i den lilla byn i Dalarna där hon vuxit upp. Livet lunkar på med jobb, chipskvällar i soffan och regelbundna ligg med exet Jonte, och på fredagskvällarna drar bästisen Klara med henne till hotellet för att dricka öl. Och det räcker väl så, eller hur?
När stockholmaren Niklas en varm sommardag blåser in i Maddes liv förändras allt. Hans ljusblåa ögon och smittande busighet får Madde att för första gången förälska sig. Och när sommaren går mot sitt slut väcks en stor fråga: ska Madde våga följa med Niklas tillbaka till storstaden och lämna sitt älskade Dalarna? 
 
Kommentar:
Sweet home Dalarna är en romantisk feelgood om att hitta hem. Att våga släppa taget om det trygga och invanda men att också våga välja det som är rätt för en själv. 
 
Jag tycker om sidokaraktärerna i den här historien, framförallt Ville och Kent. Men jag tycker inte alls om kärleksparet Madde och Niklas. Här finns noll gnista, det sprakar ingenting. Och det är ju lite synd när de ska vara de bärande i den här historien. Jag kan verkligen, verkligen inte med hur spånig Madde framstår och hur besserwisser Niklas är. Madde är som ett koögt naturbarn inför alla nymodigheter som Niklas för in i hennes liv, varenda nioårig lantisunge vet mer om världen än vad Madde gör. Det fattades bara att Niklas likt en professor Higgins skulle lära sin Eliza Dolittle äta med kniv och gaffel också på fina Östermalm. 
 
Så Madde och Niklas får stort minus från mig, men Maddes hovslagarjobb räddar upp det hela, vi behöver mer hovslagarlitteratur tycker jag! Sweet home Dalarna är en småmysig feelgood och helt okej sommarläsning.
 
Fakta:
Förlag: Printz Publishing
Antal sidor: 345
Utgivningsår: 2020
 
Finns på Bokus och Adlibris.