I oxögat – Ida Andersen

Året är 1741 och förändringens vindar blåser över Dåvedshult i Ekeberga socken i och med beslutet att uppföra ett glasbruk, som ska komma att bära namnet Kosta. I den småländska bygden lever drängen Eskil, med särskilt handlag för timrande, och pigan Sissel, som drömmer om en annan tillvaro. Deras vägar korsas en midsommarnatt och livet ställs på ända, men kanske kan glasbruket innebära början på något nytt, något bättre?
 
Kommentar:
I oxögat är som en välskriven, skönlitterär historielektion. Jag älskar den här sortens böcker som ger en inblick i en annan tid, i ett annat liv, och som dessutom lär mig en hel del saker. 
 
Det här är Sissels och Eskils historia, det är deras strävsamma och fattiga liv som gestaltas. Allt kretsar också kring uppförandet av Kosta glasbruk och den magiska konsten att framställa glas. Den gamla tiden möter den nya tiden, både vad gäller yrkesroller och arbete, men också kyrkan kontra gammal folktro. Det jag tycker mest om är språket som är fyllt av ålderdomliga ord och uttryck, vilket ger en alldeles särskild närvaro.
 
I oxögat är en av de nominerade till Årets bok 2020.
 
Fakta:
Förlag: Polaris
Antal sidor: 388
Utgivningsår: 2019
 
Finns på Bokus och Adlibris.