Min mörka Vanessa – Kate Elizabeth Russell

Vanessa är en kvinna i trettioårsåldern som lever ett lagom framgångsrikt liv. En dag läser hon i tidningen om en lärare som har förgripit sig på sina elever. En av flickorna har trätt fram och berättat om sina upplevelser. Artikeln leder till fler reportage om läraren Jacob Strane och tidningarna antyder att det finns många fler unga kvinnor som har utsatts.
 

Vanessa följer bevakningen med hjärtat i halsgropen. Hon stalkar den unga kvinna som satte igång drevet mot läraren, följer hennes rörelser på sociala medier. Samtidigt får Vanessa sms från Jacob som undrar hur hon mår.

Kommentar:
Min mörka Vanessa är en mörk, svart, berättelse om övergrepp och hur grooming går till. Vanessa känner sig beundrad och åtrådd av sin betydligt äldre lärare, han blir hennes livs kärlek. Hon är inte alls ett offer, enligt henne själv. Men att hon inte mår bra är uppenbart.

Historien skildras i dåtid och nutid. Det är femtonåriga Vanessas första tid på internatskolan Browick, och vi får följa med i relationen till läraren Jacob Strane och hur den utvecklar sig. I nutid är Vanessa vuxen och möts av tidningsrubrikerna om att Strane misstänks för flera sexuella övergrepp på studenter. MeToo, men inte jag, tänker Vanessa.

Det är tung och bitvis jobbig läsning, och också väldigt trovärdig. Det känns som att Vanessa är på riktigt och att man får ta del av hennes berättelse. Det är maktspel, lögner, och en omgivning som både ser och griper in, men som också blundar och flyttar skuldfrågan. 

Otäck, verklig, och mycket läsvärd!

Fakta:
Originaltitel: My Dark Vanessa
Förlag: Albert Bonniers förlag
Antal sidor: 416
Utgivningsår: 2020

Finns på Bokus och Adlibris.