Nämn inte de döda – Christina Wahldén

Greta lämnar Sverige för att bearbeta ett trauma och kommer till Darwin i norra Australien. Men det lugn hon söker uteblir när hon hittar en död kvinna på stranden. Kroppen är svårt sargad och går knappt att identifiera, men snart står det klart att kvinnan tillhörde ursprungsbefolkningen.
 
Utredningen leds av den bufflige polisen Bluey och hans kollega Jess. Tillsammans följer de ledtrådar och spår i ett samhälle där man förhåller sig fritt till lagen och där människor behandlas långt ifrån lika. Vad hände egentligen kvinnan på stranden? Rör det sig om en krokodilattack, som alla först tror, eller finns det mörka motiv bakom hennes död? 
 
Kommentar:
Nämn inte de döda är kanske på ytan en traditionell deckare – en butter polis och kvinnomord har vi läst om förut. Men att den utspelar sig på en plats som Darwin i Australien, i klibbig hetta och annorlunda miljöer, och med en adopterad wallaby-unge i en tygväska på polisens axel under hela utredningen gör att den lyfter lite extra. 
 
På samma gång är det både trivsam och brutal läsning. Det är otäcka övergrepp och våldsamheter, men det finns också något hemtrevligt i relationerna mellan Bluey, Jess och Greta som bryter av. Det handlar om rasism och segregation, om ursprungsbefolkningens position i samhället,  men också om deras seder och levnadssätt. Jag tycker om när jag får lära mig något nytt under läsningen och jag ser fram emot kommande delar i serien.
 
Nämn inte de döda finns redan nu ute som ljudbok, och kommer i tryckt format under januari.
 
Fakta:
Förlag: Forum
Antal sidor: 344
Utgivningsår: 2019
 
Finns på Bokus och Adlibris.