Blodsband – Edvard Fenvik

Fyra unga män avslutar sin militärtjänst med ett fylleslag på en Finlandsfärja – en fest som slutar med ett brutalt brott.

Tjugofem år senare sker ett mord i Stockholm. Utredningen leds av kriminalkommissarie Martin Jacobsson och de unga kriminalinspektörerna Oscar Bodfors och Sasha Blagojevic, som lärde känna varandra redan första dagen på Polishögskolan.

Utredningen går fort framåt. Mycket pekar åt samma håll, både den tekniska bevisningen och ett tydligt motiv. Ganska snabbt är man säker på att hittat gärningsmannen. Men när ett nytt mord sker börjar polisen tvivla. Är man verkligen inne på rätt spår?

Kommentar:
Efter att ha sträckläst hela Sebastian Bergman-serien känns det väldigt skönt att få möta en polisduo som är så okomplicerad och sund som Oscar och Sasha. De blir nästan tråkvanliga istället. Oscar går hem i tid för att hämta på förskolan och stänger av sin mobil på kvällarna, och singel-Sasha tillbringar hellre tid med Oscars familj än på krogen. De övriga kollegorna och karaktärerna har jag svårare att lära känna, men eftersom detta är första delen i en serie så antar jag att det finns tid till det längre fram.

Själva mordutredningen är lagom snårig. Som läsare ligger man hela tiden steget före poliserna eftersom man vet att allt har sin början på den där Finlandsfärjan. Men riktigt hur och varför det vet man inte.

Jag kan tycka att det segar en aning i mittpartiet där inget riktigt händer, för att mot slutet gå i en rasande fart. Men det jag hakar upp mig på mest är skorna, jag vet inte hur många gånger vi får den onödiga detaljen om att någon tar av sig skorna när hen kommer in i en lägenhet. 

Men hur som helst, Blodsband är en läsvärd polisroman, och det är också en lyckad debut av pseudonymen Edvard Fenvik. Jag läser gärna mer om duon Oscar och Sasha!

Fakta:
Förlag: Lind & Co
Antal sidor: 413
Utgivningsår: 2020

Finns på Bokus och Adlibris