Den besvärliga Elin Wägner – Ulrika Knutson

Elin Wägner var långt före sin tid och det är först nu som tiden hunnit ifatt henne. Som en av Sveriges viktigaste författare under 1900-talet är hon framförallt ihågkommen för klassiska romaner som Norrtullsligan och Pennskaftet. Men inte minst var hon civilisationskritiker.

Wägner utmanade sin samtid, och ansågs besvärlig. Hon var en hård moralist som krävde det omöjliga av sin omgivning kampen för rösträtten, freden, kärleken och miljön skulle gå före allt annat.

Kommentar:
Jag är pinsamt obildad när det gäller vissa tidsepoker i vår historia, och lika pinsamt obeläst när det gäller vissa av de stora författarna. Elin Wägner vet jag inte så mycket om, mer än hennes kamp för kvinnlig rösträtt. Men tack vare min eminenta bokcirkel som valde Den besvärliga Elin Wägner till vår nästa bok, så har jag nu lärt mig en hel del om denna fantastiska, besvärliga, moderna kvinna. 

Och det är just hur modern hon är som fångar mig. Hennes tankar om hållbart skogs- och lantbruk, klimat och miljö, rasism och sexism, pacifism, kvinnorollen, de sticker ut i den tidsanda som rådde. Jag gillar att hon inte riktigt kan vara tyst, utan bara måste ha sin åsikt.

Jag tycker också att perioden efter förra sekelskiftet framstår som väldigt frisinnad, i alla fall i den krets som Elin Wägner tillhör. Få av kvinnorna verkar ha barn, och har de män har de ofta även förhållanden med kvinnor. Det verkar inte vara någon grej om man älskar och lever med en kvinna. Inte heller om man har förhållanden med gifta män. 

Jag har bildgooglat massor under läsningen. På alla de människor som fanns i kretsen runt omkring, på Fogelsta och Lilla Björka, Tamms träda, och så vidare. Jag har lärt mig massor och blivit nyfiken, och det är ett gott betyg om något. 

Fakta:
Förlag: Historiska Media
Antal sidor: 400
Utgivningsår: 2020

Finns på Bokus och Adlibris.