The Mars Room – Rachel Kushner

The Mars Room är namnet på strippklubben där Romy arbetade för att försörja sig, och där mannen hon dödat gjorde henne till sin.

Nu avtjänar hon dubbla livstidsstraff på en högsäkerhetsanstalt. Det är en hård, sjuk och skitig tillvaro – men ännu hårdare är att hon inte får träffa sin son, som hon förlorat vårdnaden om för att ha försökt skydda.

Kommentar:
The Mars Room har hyllats av många kritiker, toppat prestigefyllda listor i USA, och nominerats till Man Booker Prize. Jag har inte hört riktigt samma buzz kring boken i Sverige, även om den fått fina lovord även här.

Jag gillar det här, eller gillar är kanske fel ord. Det är inte riktigt en bok att gilla. Det är snarare en bok att känna, ta in, och drabbas av. Romys berättelse är stark, och det går inte att värja sig från den. Hon är dömd till dubbla livstidsdomar plus sex år, en rätt så hopplös situation att befinna sig i. Och kanske hade hon inte dömts så hårt om hon inte redan varit dömd på förhand, utifrån sin bakgrund, sitt yrke och sin sociala status.

Skildringen av fängelslivet känns också väldigt initierad och äkta. Det är där det glimrar till i den här berättelsen. Det jag saknar är någon form av intrig som driver historien framåt, som tar den vidare, till något annat. Men jag tror att det ligger mer hos mig själv, en önskan om hopp, ljus och något positivt i den här mörka och drabbande historien.

Fakta:
Originaltitel: The Mars Room
Förlag: Bookmark förlag
Utgivningsår: 2019
Antal sidor: 341

Finns på Bokus och Adlibris.