Besatt – Tara Isabella Burton

 

Louise har ingenting, Lavinia har allt. Efter ett slumpmässigt möte utvecklar de två en intensiv och alltmer uppslukande vänskap. Lavinia tar med Louise på fester, lånar ut sina kläder och visar Louise den värld som hon så länge har suktat efter att tillhöra. Men när Lavinia ber Louise flytta in i hennes lyxiga lägenhet blir skillnaderna mellan dem allt tydligare. Och Louise vill inte länge bara ha allt som Lavinia har hon vill helt enkelt vara Lavinia.

 
Kommentar:
Besatt är en spännande thriller som är riktigt obehaglig att läsa. Inte för att den är spännande eller skrämmande, utan mer för den krypande, skeva känslan jag får när jag läser. Jag kunde inte lägga boken ifrån mig.
 
Jag sugs rakt in i Lavinias och Louises värld. Och det här är mest Louises historia. Vi får aldrig riktigt lära känna Lavinia och se vem hon är under all ytan. Ja, egentligen inte Louise heller eftersom hon formas av människorna och omständigheterna runt omkring. Hon är som en kameleont, och det är lätt att förstå hur hon passerar över gränsen och hur allt eskalerar efter det. Sakta men säkert knyts snaran åt och Louise trasslar in sig mer och mer. Det är dock henne man hejar på hela tiden och önskar att hon ska komma ur det hela på rätt sätt. 
 
Jag tycker också om bifigurerna, de tragiska Mimi och Hal, och good guy Rex. De dekadenta festerna och umgänget för tankarna till Gatsby och hans fester. Alla vill vara en del av det, men hur äkta är det? Vad finns under ytan?
 
Språkligt är den välskriven och stämningen byggs upp tätare och tätare. Jag gillar också sättet som den berättas på, betraktat utifrån med en touch av svart humor.
 
Jag har läst boken på engelska, Social Creature.
 
Fakta:
Originaltitel: Social Creature
Förlag: Louise Bäckelin förlag
Antal sidor: 296
Utgivningsår: 2019
 
Finns på Bokus och Adlibris.