Den som haver barnen kär – Viktoria Höglund

När barnen på Kullens förskola ska räknas in under en vinterutflykt i Lill-Jansskogen i Stockholm saknas Simon. Men en tvååring kan väl inte bara försvinna? Inte mitt på dagen, inte från förskolan. Kanske har han följt efter ett papper som fladdrade i vinden, en boll i rullning, en hund på rastning? Eller gömt sig. På skoj, som barn gör. Timmarna går utan att Simon hittas. Paniken växer hos pojkens anhöriga och polisen saknar konkreta spår.
 
Psykologen Malin Dahl kopplas in för att hålla krissamtal och stötta förskolepersonalen. Snart engagerar hon sig långt mer än någon hade förväntat sig, allra minst hon själv, och när fler barn försvinner kan hon inte längre backa.
 
Kommentar:
Den som haver barnen kär är Viktoria Höglunds debutroman, en psykologisk spänningsthriller om varje förälders mardröm – att ens barn försvinner. Jag tycker det är helt okej läsning, som har både plus och minus.
 
Jag tycker om det vardagliga, huvudpersonen Malin och hennes tråcklande med familjen, barnen och jobbet. Det är lätt att känna igen sig och det känns äkta. I det ligger bokens styrka tycker jag. Det finns också ett driv i historien, det håller tempo hela tiden.
 

Jag tycker däremot att det blir lite väl hattigt, med väldigt många personer inblandade som ska berätta sina vardera kapitel. Plus diverse kursiva inslag. Hälften hade varit nog. Polisen Stefan och polisutredningen hade jag gärna kunnat skippa helt för det blev mest bara pajas och karikatyr.

 
Fakta:
Förlag: Southside Stories
Antal sidor: 454
Utgivningsår: 2019
 
Finns på Bokus och Adlibris.