Bekännelsen – Jessie Burton

Tidig vinter 1980, i Hampstead Heath. Elise Morceau träffar Constance Holden och blir som förtrollad av henne. Connie är vågad och förförisk, en framgångsrik författare vars bok ska filmatiseras i en stor Hollywood-produktion. Elise följer med Connie till Los Angeles, en stad av swimmingpooler, grandiosa drömmar och sena tillställningar med glamourösa människor.
 
Men medan Connie stortrivs i den elektriska nya världen, där alla siktar mot stjärnorna och där ingen riktigt talar sanning, vet Elise inte hur hon ska föra sig. Och när hon under en fest råkar höra en konversation som ställer saker på ända, tar hon ett impulsivt beslut som kommer förändra hennes liv för all framtid.
 
London, 2017. Rose Simmons söker efter svar om sin mamma, som försvann spårlöst när Rose var spädbarn. När hon får veta att den sista person som träffade henne var Constance Holden – en författare som drog sig tillbaka på höjdpunkten av sin karriär – beslutar sig Rose för att söka upp Holden, på jakt efter en bekännelse.
 
Kommentar:
Bekännelsen är en trollbindande roman med en spänning och stämning som gör att man är beredd på att vad som helst kan hända. Det handlar om hemligheter, moderskap och vänskap.

 

Rose söker efter sin mamma, men det handlar lika mycket om att hitta sig själv. Att få tag i de pusselbitar som saknas, att få svar på sina frågor, så att hon ska kunna gå vidare med sitt liv.

 
De tre kvinnorna Rose, Elise och Constance är alla tre mycket intressanta personligheter. Och framförallt äkta. De är mer osympatiska än sympatiska, men på ett sådant sätt så att man ändå tycker om dem. Deras respektive relationer är dysfunktionella, och vävs in i varandra.
 
Burtons språk är lysande. Det finns så många stycken och meningar som jag vill stryka under och
återkomma till, kloka insikter och smarta sägningar om relationer och livet. Jag tycker också om allt det där som bubblar och fräser under ytan. Man vet som sagt inte åt vilket håll historien kommer att ta vägen, men var säker på att det är en historia som förtrollar.
 
Jag har läst boken på engelska: The Confession
 
Fakta:
Originaltitel: The Confession
Förlag: Modernista
Antal sidor: 464
Utgivningsår: 2019
 
Finns på Bokus och Adlibris.