Hon den roliga – Alba Mogensen

En Volvo med smutsiga rutor tappar greppet om landsvägen och där står nittonåriga Joan. Hon klarar sig från döden med bara centimeter. Efter bilolyckan måste hon ta hand om sin skadade kropp samtidigt som hon tvingas ta ställning till en helt ny identitet: den som överlevare.

Hemma i den sommarvarma lägenheten i Malmö väntar Maccen, Joans bästa vän, han som håller hennes huvud när hon dricker vatten och tar med henne till havet, där man ser Danmark om man kisar.
Kommentar:
Joan och Maccen har en intensiv och stark vänskap. De har roligt tillsammans, de delar lägenhet, och de delar till och med på den stora dubbelsängen. Livet är på topp. Men vad händer med vänskapen när en olycka kommer emellan?
Joan går från att vara den levnadsglada, ”hon den roliga”, till att bli ”hon som nästan dog”. Hon blir sängliggande med skruvar i benet och ärr på kroppen, och kan inte ens kunna duscha på egen hand. Det tär på vänskapen, Maccen flyr bort till andra vänner och andra relationer, och Joan flyr in i sig själv. Kroppen läker sakta, men identiteten och relationerna har rubbats.
Jag tycker att Hon den roliga är en fin roman, om vänskap, identitet och om livets skörhet. Den är välskriven, men det finns också en distans som gör den något inåtvänd. Jag fångas inte helt. Men det är en intressant debut, och jag läser gärna mer av Alba Mogensen.
Fakta:
Förlag: Wahlström & Widstrand
Antal sidor: 266
Utgivningsår: 2019
Finns på Bokus och Adlibris.