Dolt i vatten – Catherine Steadman

Hur skulle de ens kunna önska att något vore annorlunda? Erin är dokumentärfilmare på väg att få sitt genombrott. Mark är investeringsrådgivare på en bank, med stora framtidsplaner. De är passionerat förälskade i varandra, nygifta och på idyllisk smekmånad i solen på ön Bora Bora i Franska Polynesien.
 
Men så förändras allt när Erin och Mark under en dykning gör en chockerande upptäckt i vattnet. De måste bestämma sig för om de ska rapportera det till någon eller inte. Å ena sidan borde de antagligen göra det. Å andra sidan: vem skulle kunna ta skada av att de höll tyst? Beslutet Erin och Mark fattar sätter igång en kedja av oförutsägbara händelser, med katastrofal utgång…
 
Kommentar:
Det här är en väldigt spännande psykologisk thriller som inleds med att Erin står och gräver en grav inne i skogen. Sedan backar historien tre månader bakåt för att förklara de händelser som leder upp till detta. Första kapitlet suger tag direkt – och sedan kan jag nästan inte sluta läsa.
 
Jag gillar det här med att vanliga människor hamnar i ovanliga situationer. De val man gör kan ha
liten eller stor betydelse. Det är inte ett så stort steg som man kanske tror att gå från laglydig
medborgare till kriminell. Eller är det det? Hela förloppet när Mark och Erin gör sitt fynd i vattnet känns trovärdigt. Deras reaktioner och panik, ångest och beslutsamhet, allt det känns äkta.
 
Det är många twister och överraskningar, jag sitter på helspänn när jag läser. Det är som en spiral
som går snabbare och snabbare neråt, det blir tätare och intensivare ju längre berättelsen pågår. Och man vet inte riktigt åt vilket håll det kommer att svänga.
 
Jag har läst boken på engelska, Something In The Water.
 
Fakta:
Originaltitel: Someting In The Water
Förlag: Modernista
Utgivningsår: 2019
Antal sidor: 364
 
Finns på Bokus och Adlibris.