Förlåt oss våra synder – Jo Spain

År 1975 slits ett bara minuter gammalt barn med våld från sin förtvivlade mor på ett Magdalenahem – en institution för ”fallna kvinnor”, driven av katolska kyrkan. Nästan ett halvt sekel senare hittas ett illa tilltygat lik i en park i Dublin. Kroppen är en nunnas. Polisinspektör Tom Reynolds är övertygad om att mordet har kopplingar till de historiska händelser som ägde rum på de ökända hemmen.

 
Teamet följer ett spår som leder dem till ett avskilt nunnekloster på den irländska landsbygden. Där verkar allt till en början vara helt normalt, och Reynolds hinner börja undra om de följt ett felaktigt spår. Men snart blir det uppenbart att mördaren i själva verket befinner sig mitt ibland dem – och är fast besluten att kräva ytterligare hämnd för synder som begåtts i det förgångna.
 
Kommentar:
Jag är svag för den här sortens deckare. Isolerad miljö, dessutom vinter och halvt insnöade befinner
sig utredningsteamet på ett kloster på den irländska landsbygden. Tempot är långsamt, men det är
ändå spännande hela tiden.
 
Jag gillar hur det förflutna vävs in i nutiden. Dels för att klostrets historia är både otäck och intressant, men det lirar också snyggt ihop med de händelser som sker i nutid.
Tom Reynolds är en tråkig medelålders poliskommissarie med ett stabilt hemmaliv. Det finns inga skelett i garderoben, inget missbruk eller speciella nycker (än så länge i alla fall) utan han framstår som en tråkig gubbe. (Ja, jag är ju svag för gubbar!). Även de andra medlemmarna i teamet är intressanta, särskilt Laura som har en spännande historia att följa, men jag tror att det finns mer att hämta även hos de andra i kommande böcker.
 
Historien är välskriven. Tempot är som sagt långsamt, och möjligen att det blir lite väl händelsefattigt i mitten. Nu är jag är ett fan av långsamma och händelsefattiga deckare så jag störs inte, men jag kan tänka mig att vissa kan uppleva den som småseg. Miljön och atmosfären är väldigt skickligt uppbyggd, klostret, nunnorna, och den speciella stämningen drar mig in i berättelsen. En mycket bra första bok i en serie, som gör att jag genast vill läsa mer.
 
Jag har läst boken på engelska: With Our Blessing.
 
Fakta:
Originaltitel: With Our Blessing
Förlag: Modernista
Antal sidor: 427
Utgivningsår: 2019
 
Finns på Bokus, Adlibris och Omnible.