Där livet är fullkomligt – Silvia Avallone

Sjuttonåriga Adele blir gravid med den småkriminelle pojkvännen Manuel och våndas över beslutet om hon ska behålla barnet eller adoptera bort det. Ska hon ge barnet, och sig själv, en möjlighet att komma bort från förorten, till ett bättre liv?
Parallellt får vi följa akademikerparet Dora och Fabio i den välmående universitetsstaden Bologna. Deras relation är låst av de misslyckade försöken att få barn och ett uppbrott kommer allt närmare. När de till slut ger upp sina försök och ansöker om att bli adoptivföräldrar tänds hoppet på nytt.
Kommentar:
Jag älskade Stål när jag läste den, men det var inte omedelbar kärlek. Det tog ett tag, men berättelsen åt sig sakta in i mig, och fortfarande, sju år senare tänker jag ibland på Anna och Fransesca, och människorna på Via Stalingrado. Det är ett tecken på en riktigt bra roman. Och jag ser samma potential för Där livet är fullkomligt. Även här tog det tid för mig att komma in i berättelsen, men den gnagde sig långsamt in under huden och när jag läst ut den känner jag att den nog är ännu starkare än Stål. Men det återstår att se om Adele, Zeno och jättemaskarna i Labriola kommer att vara lika levande för mig om några år.
Romanen handlar om sjuttonåriga Adele i förorten Labriola som blir gravid med smågangstern Manuel – en oplanerad graviditet, och ett föräldrapar som egentligen inte är redo för ansvaret. Inne i Bologna, alldeles nära men i en helt annan värld, finns Dora och Fabio – akademikerparet som inget hellre vill än att bli föräldrar men har biologin emot sig. Handlingarna är separata, men parens vägar korsas och väver osynligt in i varandra under berättelsens gång.
Det här är en roman om klassklyftor, om de osynliga murar som skiljer fattiga bostadsområden från rika. Men det är också en roman om föräldraskap, om barnlöshet, och hur skambelagd en graviditet – eller frånvaron av en – kan vara. Jag känner med både Adele och Dora, två på ytan helt olika kvinnor, men som ändå delar många karaktärsdrag.
Jag imponeras av Avallones berättande. Både persongalleriet och miljöbeskrivningarna är utsökta. Där livet är fullkomligt är en stark och levande roman, och en stor läsupplevelse.
Fakta:
Originaltitel: Da dove la vita è perfetta
Förlag: Natur & Kultur
Antal sidor: 381
Utgivningsår: 2019
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Feministbiblioteket.