Expedition Kanchenjunga – Michelle Paver

Himalaya, 1935. Den unge läkaren Stephen Pearce reser till Indien för att delta i en expedition med sin äldre bror Kits. Teamet ska bestiga Kanchenjunga, världens tredje högsta berg. En bedrift som ingen har lyckats med förut.

De följer bokstavligt talat i spåren på en tidigare, legendarisk expedition som slutade i katastrof. Fem män miste livet då, besegrade av vädrets makter, olyckor och höjdsjuka. Är det verkligen en bra idé att försöka sig på exakt samma resa?

Medan förberedelserna fortskrider blir Stephen alltmer illa till mods. Och när expeditionen går av stapeln blir det bara värre. Det börjar med att han ser underliga saker i ögonvrån … Ju högre de kommer, desto värre blir mörkret. Det förflutna vilar tryckande och olycksbådande över gruppen, som ändå envist fortsätter.

Kommentar:
Åh vad jag går igång på det här! Michelle Pavers Evig natt är en av de bästa moderna spökhistorier jag läst, men Expedition Kanchenjunga kommer inte långt efter. Kanske är den till och med bättre?

I upplägget är de lite lika – en berättare, en ödslig och kylslagen plats, och något hotfullt som väntar. Det är isande spänning, utsatthet och isolering. Människans kamp mot berget, mot höjdsjuka och kyla, och mot det okända som lurar där ute.

Expedition Kanchenjunga är ett måste för den som uppskattar en ryslig spökhistoria, men också för dig som gillar ett realistiskt äventyr. Det är både välresearchat och välskrivet och en mycket bra historia.

Fakta:

Förlag: Semic
Utgivningsår: 2016
Antal sidor: 256
 
Finns på Bokus och Adlibris.