Evig natt – Michelle Paver

Året är 1937 och 28-årige Jack lever ett hopplöst liv i London – han är fattig, ensam och har fått ge upp sina drömmar om att studera vidare. Men så får han sitt livs chans: han blir erbjuden att vara med som radiotelegrafist på en arktisk expedition. Fem män och åtta polarhundar korsar Barents hav och slår läger i en avlägsen, obebodd vik i Spetsbergen i Norge, Gruhuken. De jagar, dricker whisky och lever ett liv som är ljusår ifrån den smutsiga dimman i London.

Men den arktiska sommaren är kort. Varningstecknen finns där från början – vem är den mystiske mannen som Jack skymtar på klipporna? Expedtionen är otursförföljd: en efter en tvingas dess medlemmar att ge sig av, och till slut är Jack ensam kvar. Hur ska han klara fyra månader ensam i mörkret? Den eviga arktiska natten kan man inte fly ifrån, och snart fryser havet. Då kan Jack inte lämna lägret. Men Jack är ju inte helt ensam på Gruhuken – något vandrar i mörkret där ute….

Kommentar:
En undertitel som ”En arktisk spökroman” får mitt hjärta att klappa lite extra. Spökhistorier och isolerade platser är två element som tilltalar mig, och när de kombineras (på ett bra sätt) blir jag alldeles prillig. Och här blir det riktigt bra. En The Terror-light skulle man kunna kalla den, inte för att den är mindre spännande, utan för att det är en tunnare och mer lättillgänglig historia. Men den arktiska kylan, isoleringen, utsattheten och hotet i mörkret finns med i båda böckerna.

Michelle Paver är mest känd för sina ungdomsböcker Vargbröder. Evig natt är hennes första vuxenroman, men jag tycker inte att den känns så väldigt vuxen, någonstans i gränslandet mellan ungdomsbok och vuxenroman skulle jag placera den. Men spännande är det!

Det är en krypande spänning som smyger sig på, och jag riktigt känner den isande kylan och ödsligheten när jag läser. Jag kunde inte lägga boken ifrån mig – och det behövdes inte heller eftersom det är en blott 240 sidor lång historia. Det är också min enda invändning, den är något för tunn. Paver hade kunnat fylla ut historien något mer, och också skruva upp spänningen ytterligare ett steg.

Fakta:
Förlag: Semic
Antal sidor: 240
Utgivningsår: 2011
Första meningen: Bäste doktor Murchinson!

Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Boktokig, Bokmalen och Dark Places.